ASA STUDIO ALBANESE OFFICE MILANO

A regeneration story

The Milano studio too is no exception to the requirement that the most recent offices of Asa Studio Albanese are to be located in refitted and converted existing abandoned buildings. The office is situated in the Via Ventura complex in Lambrate and it is part of one of the first and most frequently quoted cases of large-scale industrial retrofitting performed in Italy: the conversion of the former Faema factory, devised and brought to life by the Mutti & Architetti studio, in which the studio actively participated with various types of restoration work on different sections of the old industrial pavilions.

Client
ASA studio albanese
Year
1999
Status
Completed
Size
600 sqm
Team
director of project Flavio Albanese

Flavio Albanese
founder & partner

Flavio Albanese (1951), is founder and president of ASA studio albanese. He is a self-educated designer, by combining his passion for contemporary art with the practical experience of an artisan-architect. Having come into contact with Carlo Scarpa, he learns from him to avoid an “a priori” approach to design, adapting on a case-by-case basis to the occasions, themes and contexts. He has held courses at the École Polytechinique Fédérale in Lausanne and at the Art Institute in Chicago (1980), at Yale University (1983), at the University of Architecture in Delft (2005), at the University of Florida (2006), at the Fundacion Proa de Buenos Aires (2008) and frequently at the most important Italian universities. He has also held two workshops at the international summer school of the Architecture School in Venice in 2009 and 2010. He was a member of the Confindustria Vicenza committee from 1998 to 2001, the Domus Academy Scientific Committee (2004-2005) and the MIart Committee of Honour (2009 and 2010), director of the Officina del Porto di Palermo (2006-2008), vice president of the Andrea Palladio Architecture Firms International Centre (2011-2015) and president of the Fondazione Teatro Comunale Città di Vicenza (2010-2016). From 2007 to 2010 he was asked to head Domus, the prestigious international architecture, design and contemporary art magazine. Active since 1971, in 1987 he founds with his brother Franco ASA studio albanese. The studio's projects were published by the most most important architecture and design magazines: the Neores project was selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture (2003), and ASA studio albanese took part in Venice's Architecture Biennial in 2004 and 2006. Flavio is an avid reader and bibliophile (his library, which is open to the rest of the firm, contains more than 15.000 volumes) and he is a connoisseur and collector of contemporary art.

Franco Albanese

Franco Albanese
partner, CEO & executive director

Franco Albanese (Vicenza, 1958) has worked in the world of architecture and design since 1976. He graduated from the Architecture School in Venice in 1986 and the year after he founded ASA studio albanese in Vicenza with his brother Flavio. Since then he has been the firm's CEO and Technical Manager, and this role has led him to playing his part in the creation, development and execution of the most important projects. As designer and operations manager he oversaw: the Faculty of Veterinary Medicine at the University of Padua (1997); “Neores”, the production site and headquarters of Sinv Spa in Schio, Vicenza, (selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture in 2003); the project for the Town Hall of the Municipality of Grumolo delle Abbadesse, Vicenza (1999); “Morimondo 17”, the industrial reconversion of the Sinv spa premises in Milan (2000); the headquarters of Margraf in Chiampo, in the province of Vicenza (2006). He also supervised the “Rocco Forte Verdura Resort” in Sciacca, in Sicily (2005), the expansion of Pantelleria Airport (2006), the new Rinascente in Palermo (2007), the reconversion project of Lindower 22 in Berlin (2011), the Hybrid Tower project in Mestre-Venice (2012), the Fope headquarter extension project in Vicenza (2016). In recent years, he has increasingly concentrated on reconverting urban industrial areas, which has become a key theme of ASA studio albanese's philosophy. In recent years, he has increasingly concentrated on reconverting urban industrial areas, which has become a key theme of ASA studio albanese's philosophy.

project administrator Nicola De Ponti

Nicola De Ponti

team Simone Cordara —

Simone Cordara

Andrea Marlia —

Andrea Marlia

Francesco Marangoni

Francesco Marangoni
3d models & digital printer supervisor

Francesco Marangoni (born in 1982) graduated in Political Economics from the University of Verona in 2007. After working as a projectionist and usher in the historic Odeon cinema in Vicenza, he happened upon ASA studio albanese in 2006. Here he has helped arrange and catalogue the more than 15,000 volumes contained in the firm's library. He then devoted himself to creating architectural models with a CAD/CAM pantograph and a 3D Zcorp 650 printer. Although he has founded and is involved in the production side of a small web radio station, he insists on listening to Radio3 in the models room on an analogue radio. In his free time, with variable results, he tries to indulge in his passion for reading, music and travel. From the studio library he'd borrow Codex Seraphinianus, while his favourite media is beer.

Giulio Pugno Vanoni

Giulio Pugno Vanoni

One of these interventions involved the studio’s spaces, covering three levels and distinguished by the evidence of raw primary materials, such as the black wood on the floor, the exposed brick and concrete work structure, and the large windows. The space has changed over time in terms of size and function, but compared to the original layout of the industrial building, the retrofitting project introduced few significant alterations. One evident alteration is the interstitial space of the long gallery, taken from the existing gap between the building and the land, between the building and the park, with a spectacular aerial walkway passing overhead. Around the whole perimeter of the studio, the cold greenhouse with plants and butterflies is the other most noticeable alteration to the original space. Here too, just like in Vicenza, the studio is a hybrid space, used both for work and for cultural events open to the public and events connected with the art gallery district around it, with the additional help of a large industrial kitchen and a guest area that offers informal hospitality. A never-ending series of contemporary works of art and site-specific installations occupy the various floors.